Waar het allemaal mee begon...
Al begin oktober had ik goedkeuring voor mijn stage en ben ik begonnen met de aanvraag van het visum. Vandaag heeft het invullen en verzamelen van de nodige formulieren eindelijk vruchten afgeworpen; DE GOEDKEURING VOOR HET VISUM IS BINNEN!!! :-D
Het was te verwachten dat het aanvragen van een visum bij die niet-zo-goed-van-vertrouwen en bureaucratische Amerikanen wat voeten in aarde zou hebben. Nou, datwas ook inderdaad het geval! De eerste stap in de bureaucratische molen der visumaanvragen was het invullen van een formulier, waarvan de antwoorden door de stageinstelling in de VS gebruikt werden voor communicatie met de Amerikaanse overheid. Het resultaat van de communicatie tussen deze twee instellingen was een formulier waarop belachelijk weinig was ingevuld, maar wat ik wel pas na 3,5 maand in mijn bezit had.
Vandaag kon ik eindelijk met het desbetreffende formulier, nog 3 andere formulieren, paspoort en een hele zooi ondersteunende documenten (bewijs van inschrijving universiteit, financiele status enz.) onder de arm naar het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. Dit consulaat is makkelijk te herkennen, aangezien het het enige gebouw aan het Museumplein is met twee (!) hekken eromheen en uiteraard een wapperende 'Stars and Stripes'. Verdere beveiliging was ook streng en grondig te noemen; mijn moeder moest buiten het hek wachten, waarna ik grondig werd gescreend voordat ik het tweede hek mocht passeren. Na het passeren van het tweede hek stuitte ik voor de garderobe op een wachtrij die veroorzaakt werd door het beleid van weer een controle: men mocht 1 voor 1 naar binnen, waarna werd gecontroleerd of je de benodigde formulieren bij je had en correct had ingevuld, je tas werd ingenomen en je door een detectiepoortje moest lopen.
Eenmaal in de wachtkamer duurde het ruim een half uur voordat mijn nummertje werd omgeroepen, waarnaik naar een loket mocht om mijn formulieren en paspoort in te leveren en er vingerafdrukken werden genomen van alle 10 (!) mijn vingers. Daarna moest ik wederom wachten totdat alle documenten gecontroleerd waren en ik naar een volgend loket moest om enkele vragen te beantwoorden (What are you going to do in the US? How long are you going to stay? Have you ever been in the US before? (2x om te checken of je niet liegt) What is your age? etc.). Blijkbaar ben ik met vlag en wimpel voor deze ondervraging geslaagd, aangezien er helemaal niet werd gevraagd naar mijn ondersteunende documenten. Uiteindelijk werd dit gesprek beëindigd met de plezierige mededeling dat mijn visum en paspoort over 2-3 dagen bij mij in de bus vallen en kon ik mijn inmiddels koukleumende moeder na bijna anderhalf uurweer bij de poort opzoeken. Al met al geen erg gastvrij volk, die Amerikanen. Zelfs een toilet bij de wachtkamer, waar je toch ruim een uur zit op een rustige dag als vandaag, kan er niet af. Maar zolang ik maar wordt toegelaten in de VS (wat zelfs met een visum niet gegarandeerd is), heb ik niets te klagen!
De reis naar Amsterdam verliep trouwens niet heel soepeltjes, doordat ik er niet aan had gedacht dat je voor 9 uur niet met kortingmag reizen. De conducteur kon mij vriendelijk vertellen dat ik er toch echt in Almelo uit moest om een nieuw kaartje te kopen, en aangezien hij mij in de gaten hield (en de kaartjesautomaat de pinpas van mijn moeder, die in Almelo opstapte, ongeschikt bevond om alsnog een kaartje voor het volle tarief aan te schaffen), stapte ik in Almelo netjes uit... om een treinstel verder weer in te stappen. En toen maarduimen dat er voor Amersfoort niet weer een conducteur langs zou komen!
Uiteindelijk zijn we dus relatief goedkoop naar Amsterdam afgereisd en is mijn visumaanvraag, nadat ik grondig ben doorgelicht, goedgekeurd! Morgen ga ik maar eens een tripje richting reisbureau maken, en dan hoop ik rond 3 februari te kunnen vertrekken!
Ik houd jullie op de hoogte!
Liefs Pat
Ja hoor het was een echt 'memorabel"dagje Amsterdam. Maar goed je hebt het visum (bijna) binnen en kunt nu verder gaan met de laatste voorbereidingen voor de "grote oversteek"!!
Doe je best..... Ik ben trots op je....
dikke kuzzzzzzzzzzzzzzzz Mam
Hoi Patricia,
Fijn te vernemen dat het laatste obstakel gelukt is.
We wensen je hééél veel plezier in de States en blijven je zeker volgen via de reisverhalen.
Veel liefs en good goan,
Adelies & Rob en natuurlijk een high five van Vigo
hey patty,
eindelijk is het dan zo ver...
na lang wachten heb je het felbegeerde papiertje binnen! super voor je!!!
veel plezier met de laatste voorbereidingen en ik ga zeker al je verhalen volgen!
liefs marije
Hee Patricia!!
We blijven (als het goed is) ook nog buren in het buitenland. Dat zijn nog echte vrienden!! Wel handig deze blog van je met het US consulaat ervaring. Kan ik me alvast goed voorbereiden voor maandag! Heb je al een ticket? En verzekering? Ik krijg er steeds meer zin in om heen te gaan.
Kus, en tot snel in the US.
Ik vertrek eind februari en kan 11 februari naar dat consulaat. Ik kwam dit toevallig tegen op google.
Inderdaad een verschrikking die visum aanvraag. Was meer werk dan heel mijn stage in new york.
Waar ga jij ergens heen?
Groetjes, Mike
mijn email is [email protected] mocht je behoefte hebben ervaringen uit te wisselen.
groetjes, Mike
He Patricia!
Je gaat echt al bijna weg; vet spannend! Ik heb me aangemeld op je site, dus ga al je verhalen en avonturen lezen. Geniet er van en succes met je stage!
Anke
Heey Patricia,
Succes daar in de VS de komende maanden. Als ik nog voor het werk de grote plas moet oversteken (wat waarschijnlijk de komende 6 maanden niet gaat gebeuren...) laat ik het zeker even weten. Kunnen we samen een kop koffie bij de Starbucks doen.
Marco
Ha Patries! Ik hoor net dat je goed bent overgekomen, alleen ergens halverwege je koffer je in de steek heeft gelaten. Hopelijk komt dat ook gauw weer goed. Ik ben natuurlijk heel erg benieuwd hoe het je daar gaat en zal dan ook regelmatig op je site je verhalen lezen.
Geniet ervan want dit is 'the time of your life' !
Carmen
Ha meissie, lekker geslapen in dat "verweg"land??
Zeker gedroomd over je koffer die nog ergens tussen hier en jou zwerft!! Komt allemaal goed!!!
Dôât heinig an!!
kuzzzzzzzzzzzzzzzzzz Mam
Hoi Patty
Nou de reis is wel goed gegaan hoorde ik van je mam, maar met je bagage niet zo he?? Dat is balen ik hoop echt voor je dat het weer snel boven water komt, en weet je een goed begin is het halve werk dus......... het komt allemaal goed ook wel met je bagage, ik zal je in de gaten houden via je site, want ik ben wel heel benieuwd hoe het je daar allemaal zal vergaan.
Liefs Eveline
Heee Patric!!
Wow nou is ook het avontuur voor jouw begonnen! wel cool dat we beide heel ergens anders zijn! Zo te horen bevalt het je goed daar! WEl een heeeeeel groot temperatuursverschil inderdaad! Geniet van alle indrukken en we mailen!
liefs Marijke